DYNAMISCHE HATHA

Try and feel the benefits!

DYNAMISCHE HATHA
Vergelijk het met sporten vanuit een innerlijke zachtheid en spiritualiteit, afhankelijk van de dag, het seizoen, de maanstand en jouw en mijn humeur. Tijdens de sessies leer je, zonder dat er druk op je gelegd wordt, naar binnen keren en voelen waarbij alle gevoelens/emoties worden uitgenodigd die er zijn (zonder dat je dit deelt met een ander). Door oefeningen te herhalen ontstaat er na verloop van tijd een vorm van acceptatie en ben je in staat om een emotie te laten gaan.
Ik zie dit niet als een emotie die verdwijnt, bijvoorbeeld als je kijkt naar de 5 fasen van rouwverwerking die Elizabeth Kübler Ross beschreven heeft. Inderdaad ontstaat er ruimte na deze fasen te hebben gevoeld/doorleefd in jouw geest en lichaam. Maar er bestaan vele zogenaamde lagen die je dan nog mág doorleven en meestal pas naar boven komen op specifieke momenten.

Dynamische yoga geeft je de ruimte om per dag aan te geven hoe je dit proces doorleeft: de ene dag als topsport, de andere dag meditatief. Hoe heerlijk is dat.
Dan weer in stilte, of heerlijk op muziek. Mantra’s, klassiek of lounge en alles daartussen. Altijd verandering*.

We beginnen met aandacht van buiten naar binnen gaan. Daarna volgen asana’s in combinatie met de adem. In yoga noem je dat ‘Vinyasa’. Lichaamsoefeningen zijn ‘asana’s’. We sluiten altijd af met enkele minder dynamische asana’s om tenslotte tot ontspanning over te gaan. Soms in de vorm van een korte Yoga Nidra of geleide meditatie, soms alleen zittend of liggend ‘Savasana’.
In dit proces kom je van alles tegen, weerstand, emoties, spierpijn, misselijk- en duizeligheid, fysieke en mentale blokkades.
Regelmatig doen we speciale ademoefeningen die je in yoga ‘Pranayama’s noemt waarmee we de ademstroom en levensenergie of Prana reguleren. Ik vind het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je yoga voor jezelf doet en dat anderen in de ruimte te allen tijde met een soortgelijke intentie naar deze Yogamarshala, het ‘Yogabeachhouse’ zijn gekomen. Voel je daarom veilig en vrij om te onderzoeken én te (leren) voelen.

De volgende tekst over ‘Verandering, principe en uitgangspunt’ nam ik over van www.yogastudie.nl Ron van der Post.

Verandering, principe en uitgangspunt

De mens kan niet groot worden door alleen maar zijn activiteiten te veranderen. Ook al helpen goede daden, het is onwaarschijnlijk dat deze alleen het leven deugdzaam maken. Het is mijn overtuiging dat zijn hele leven zal veranderen als de mens zijn gedachten en wortels verandert.
Acties zijn ingegeven door bhava (gevoel, sentiment); deze gevoelens resulteren veelal in de reden of de oorzaak van de acties. Het in acht nemen van de redenen verandert het beeld naar buiten, welke de acties weer verandert. Een verandering van de oorzaak of bron van gedachten is duurzaam. Een schijnreden van buitenaf, zonder dat deze begeleid wordt door en samengaat met een interne verandering, zal hoogst waarschijnlijk niet resulteren in een permanente verandering. Het is daarom essentieel om te streven naar een verandering van het denken.
Een verandering van het denken kan niet bereikt worden door geforceerd te denken maar door zorgvuldige overpeinzing, bezinning en contemplatie. Het kan niet bereikt worden door middel van kracht, vreugde of geld. Het kan alleen veranderd worden middels helder denken.
Het doel van het leven is de realisatie van het Brahm-bewustzijn, de vereniging met het Allerhoogste. De mogelijkheid om tot realisatie te komen lukt wanneer buddhi (kennis, wijsheid) zuiver en puur wordt.
Brahmrishi Vishvatma Bawraj

yoga en de verandering
veranderingen gebeuren constant
je leven staat in het teken van verandering
groeien en ontwikkelen
ingrediënten van het leven
de natuur is aan verandering onderhevig
ons lichaam is aan verandering onderhevig
ons denken is aan verandering onderhevig
de wereld is aan verandering onderhevig
niets is statisch om ons heen
leven is veranderen en ontwikkelen
stilstand is onmogelijk in de natuur
het universum beweegt constant
waardoor komt het dat we verlangen
naar vastigheid in het leven
de veranderingen onder controle willen hebben
baas willen zijn over de eigen veranderingen
yoga doen betekent de groei bewust maken
yoga doen betekent bewuster leven
yoga doen is leren surfen
op de veranderlijke golven van het leven
yoga zorgt voor onzekerheid
omdat we nog niet goed kunnen surfen
nog niet vertrouwd zijn met het water
langzaam komt het vertrouwen
de onvoorspelbaarheid wordt logica
de emoties worden zacht en beheersbaar
het handelen gaat mee op de beweging
op de innerlijke beweging van het leven

Bovenstaande gedicht is van Ron

 


  • wholesale jerseys espn
  • wholesale jerseys china
  • cheap nfl pro bowl jerseys
  • cheap jerseys china
  • cheap nba jerseys
  • nfl jerseys wholesale
  • wholesale authentic nfl jerseys
  • http://www.yogamar.eu/wp-content/uploads/2015/11