Dynamic Hatha & Nidra

Try and feel the benefits!

Op het lesrooster zie je verschillende yogavormen staan waarbij alles een uitvloeisel is van de Dynamische Yoga & Yoga Nidra. Voor alle lessen geldt dat jijzelf verantwoordelijk bent voor jouw lichaam en geest, dus JIJ bepaalt de grens en houdt zelf rekening met blessures of andere gevoeligheden. Ik leid de les waarbij ik de koers vaar om jou zoveel mogelijk ruimte geef om naar binnen te laten keren en ik geef weinig adjustments omdat je, zodra je écht in je lichaam gaat voelen, je heel goed weet welke richting je jouw lichaam mag positioneren. Yoga is tenslotte ook zelfonderzoek.

DYNAMISCHE HATHA
Heel pittige lessen waarbij iedereen welkom is. Ik ben er als je me nodig hebt maar vooral laat ik je jouw eigen grenzen ontdekken en uit de comfortzone gaan. Vergelijk mijn yogalessen met sporten vanuit een innerlijke zachtheid en spiritualiteit.
Dynamische yoga geeft je de ruimte om per dag aan te geven hoe je dit proces doorleeft: de ene dag topsport, de andere dag meditatief…jij geeft de grens aan: jij zegt ‘neen’ of gaat juist een stapje verder. Onderzoeken van dit proces brengt ook in het dagelijks leven veel!
Meestal houd ik ongeveer drie weken van een maand hetzelfde thema aan. De laatste week van de maand gebruik ik om te onderzoeken welk thema het beste bij de volgende maand past. Dinsdagavond-, donderdag- en zondagochtendlessen zijn zachter dan de Dynamische Hatha lessen, deze lessen noem ik ‘Easy flow’, vergelijkbaar met een soort dans waarin oefeningen kort aangehouden worden.  Deze lessen staan precies tussen de lessen Dynamische Hatha en Yoga Nidra in.


YOGA NIDRA

Vergelijkbaar met een ‘aromatisch bad’ en heel anders dan een Dynamische les want na enkele zachte oefeningen ga je lekker liggen op jouw yogamat. Op het schema staat Rejuvenating Yoga met Yoga Nidra omdat we starten met oefeningen die we met een moeilijk woord Pawanmuktasan oefeningen noemen waarmee we prana in een (vaak moe) lichaam brengen. Als je moe bent of onrustig zijn deze oefeningen juist aangenaam omdat het zachte oefeningen zijn.
Na deze oefeningen gaan we dus liggen in Savasana wat niets anders wil zeggen dan op jouw rug liggen op jouw yogamat. Dat is niet onplezierig omdat d
e yogashala aangenaam verwarmd wordt door de vloerverwarming. De gevlinderde vloer voelt zacht als poeder en gekleurde, gedempte lampen in combinatie met flakkerende kaarsen in nisjes verlichten de shala. Dit voelt allemaal heel goed, zelfs het geritsel van vriendelijke anderen die hier met een soortgelijke intentie zijn en nu een comfortabel bed maken geeft een veilig gevoel. Ook jij bent uitgenodigd om een bed te maken van fleece en wollen of donzige dekens op jouw eigen matje en je nestelt je. Het wordt beslist stil in je..

Eén uur YOGA NIDRA staat gelijk aan vier uur slaap.
Slapen kan ook onrust geven, denk aan ‘enge dromen’. Slaap is nodig. Je ‘tankt’ dan als het ware bij de bron. Rust is ook nodig en met YOGA NIDRA de perfecte manier.
Waarom?
Het heelt lichaam en geest.
Door diepe ontspanning ontstaan theta en deltagolven die je helpen om herinneringen/trauma’s op te lossen zodat je ook op dieper niveau ontspant.
Spierspanning/stress neemt af, bloeddruk/hartslag daalt.Kijk op het schema voor de eerstvolgende YOGA NIDRA of vraag me. Er staan momenteel drie lessen YOGA NIDRA MET ZACHTE YOGAOEFENINGEN op het yogaschema, je bent héél welkom om hierin suggesties te geven voor wat betreft dag en tijdstip van de les.
Na de YOGA NIDRA voel je je herboren, jouw gedachten zijn weer geordend en jouw lichaam zacht. YOGA NIDRA is eigenlijk geen (geleide) meditatie. Wil je daarover meer weten lees dan even door.


Wil je als mens veranderen dan kan dat alleen als je jouw gedachten en wortels verandert.
Een verandering van het denken kan niet bereikt worden door geforceerd te denken maar door zorgvuldige overpeinzing, bezinning en contemplatie. Het kan niet bereikt worden door middel van kracht, vreugde of geld en ook niet door wéér een andere coach of yogadocent: tenslotte zul je toch zelf door die zure appel heen moeten bijten.

Mijn scriptieonderwerp bij Yogastudie Ron van der Post was ‘meditatie’.

MEDITATION
Tijdens mijn afstudeeropdracht bij Ron van der Post YOGASTUDY, koos ik voor het scriptieonderwerp MEDITATIE. Of eigenlijk koos hij voor mij. Ik was iemand, en nog, die graag in de boeken duikt in plaats van voelt en ervaart. Toch bracht dit onderwerp en onderzoek naar meditatie me heel veel. Later las ik het volgende over meditatie, zeker een reden om vandaag nog te starten met meditatie.
Ik ben momenteel niet iemand die dagelijks mediteert, dat zijn vlagen en met name als ik heel druk ben mediteer ik meer. Wél ben ik iemand die leerde om die meditatie mee te nemen in alles wat ik doe, of ik nu de afwas doe of een taart bak, mijn tanden poets… of de yogaoefeningen uitvoer, ik doe het graag met aandacht.

Vanaf het 20e levensjaar begint het brein al te verouderen en nemen de hersenen af in gewicht en volume – dit is een proces dat niet meer stopt. Door te mediteren zou de zenuwdegeneratie die met leeftijd komt kunnen worden tegengegaan, oftewel zou men invloed kunnen uitoefenen op aandoeningen zoals dementie, Alzheimer en Parkinson. De wetenschappers zagen met onder andere MRI-scans een verschil tussen mensen die al lang mediteren en mensen die helemaal niet mediteren.

De onderzoekers van de universiteit van Californië deden in 2011 ook al onderzoek naar de effecten van meditatie en zagen dat bij mensen die vaak mediteren de grijze stof (onder andere voor het geheugen) in de hersenen minder snel in hoeveelheid verminderen dan bij mensen die nooit mediteren. Ook de witte hersenstof (onder andere voor communicatie) leek beter bewaard te zijn gebleven. Dr Florian Kuth: “Bij mensen die mediteren lijkt het of de grijze stof minder door leeftijd is beïnvloedt. We verwachtten dat meditatie misschien in sommige hersengebieden een effect zou hebben, maar we zagen het in bijna het hele brein. Dat was een enorme verrassing.”

Volgens de wetenschappers kan hun onderzoek grote impact hebben als de resultaten in andere onderzoeken worden bevestigd. In de VS leven mensen steeds langer, maar treden aandoeningen als Alzheimer steeds vaker op.


  • wholesale jerseys
  • Discover football jerseys make you charming. Order a pair of football jerseys the most favorite product of super stars for you.