BALAN’SEN

BALAN’SEN

ZEN IN FEBRUARI MET BALAN’SEN’
De hele maand februari besteden we iedere yogales aan ‘balansen’. Na december waarbij we aan ‘overgave’ werkten en januari onze ‘zonnevlecht’ om zo nóg sterker onze goede voornemens en intenties neer te zetten zijn we toe aan balans.
Of je nu wel of niet op een been blijft staan…ik breng de oefeningen luchtig en met een glimlach!
Toch, balansoefeningen laten me keihard zien hoe onrustig ik in mijn hoofd ben. Blijven staan kan alléén als ik mijn verslavende gedachten aan de kant zet, een betere spiegel bestaat er niet.

Voordelen
Concentratie verbetert
Evenwicht
RUST
AARDING
Bewustwording
… Ouderen vallen vaak en trainen van balans helpt!

TIPS: 
Ben je bewust van jouw bekkenbodem
Focus op jouw adem
Voel jouw lijf van het puntje van jouw hoofd tot aan jouw tenen
Kijk naar een vast punt, ‘drishti‘ =aandachtspunt)
Verbeeldingskracht: visualiseer een fauteuil/stel je voor dat je geworteld staat
Ga naast de mat staan
Jouw héle lichaam is actief

FILOSOFISCH BEZIEN
Oorsprong onbalans
Vanaf onze kindertijd wordt maar een klein deel van wat wij in onszelf ervaren bevestigd door onze omgeving. Dit veroorzaakte vaak een innerlijke strijd tussen het instinct tot zelfbehoud en het verlangen naar bevestiging door anderen. Om niet gekwetst te worden, leerden we ons tijdelijk af te sluiten. Maar eigenlijk sluiten we ons niet af voor die buitenwereld maar voor onszelf: we beperken onszelf.
De blokkades zijn te zien in ons energieveld wat ziekte tot gevolg heeft. Als ik me niet prettig voel, trek ik een muur op tussen een deel van mezelf en mijn grotere, ware zelf omdat ik het gevoel heb dat ik daarmee afscherm wat ik op dat moment niet wil ervaren. De muur is een compensatie voor iets waarin ik denk innerlijk te kort te schieten. Tijdens yogabeoefening vind ik dit vergeten deel terug.

Oerverlangen
Ik zoek naar heelheid en wil de muur afbreken. Een muur van ervaringen, normen, waarden, gewoontes, gedragspatronen waarmee ik ben opgegroeid geven kleur aan mijn subjectieve wereld. Hiervoor ben ik dankbaar en tegelijkertijd klaar om ze los te laten met mijn vernieuwde kennis, inzicht en onderscheidend vermogen onttrek ik me aan de patronen en word ik vrij. Yoga zorgt dat deze nieuwe verfrissende manier van kijken beklijft.

 

SHIRSHASANA KOPSTAND
Is ongetwijfeld de meest bekende balansoefening. Ik citeer André van Lysebeth’s teksten:
‘Wij zijn van oordeel dat, als men slechts één asana zou oefenen, het dan Shirshasana zou moeten zijn. Bij de mens is de bloedbaan verticaal en de zwaartekracht speelt daar een uiterst belangrijke rol. Beneden het hart is het speciaal de circulatie van het aderlijke bloed die erdoor wordt beïnvloed. Om naar hart en longen op te stijgen moet het aderlijke bloed de zwaartekracht overwinnen en speciaal door het samentrekken van spieren, die door het samenpersen van de aderen het bloed terugdrijven naar het hart. Hierbij doen de kleppen dienst als ventielen in unieke betekenis en verhinderen het terugvloeien van het bloed. Deze oplossing is bevredigend voor de natuurmens die om in leven te blijven zijn spieren moet gebruiken maar bij de beschaafde mens die een zittend leven leidt zijn de samenballingen van de spieren niet voldoende om de circulatie van aderlijk bloed haar normale snelheid te garanderen met gevolg dat aderlijk bloed zich ophoopt in benen maar vooral in buikholte waar het stagneert in buikorganen hetgeen verandering in hun goede functionering brengt.’

Van Lysebeth ziet ervan af alle weldadige uitwerkingen te omschrijven omdat het er teveel zijn om op te noemen maar laat wel weten dat het een weldadige uitwerking heeft op het skelet, de ruggegraat, nieren, bloedsomloop, abdomen, longen, hersenen, ogen, oren en kleine hersenen. Daarnaast helpt kopstand bij slapeloosheid en koude voeten en is het ‘anti-rimpel’.
Wat wíllen we nog meer?
Met inspirerende groet en tot gauw op de mat! Kijk voor de eerstvolgende les op het schema.

* Niet iedereen mag kopstand doen. Doe het niet als je twijfelt of vraag me.

No Comments

Post a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


  • wholesale jerseys espn
  • wholesale jerseys china
  • cheap nfl pro bowl jerseys
  • cheap jerseys china
  • cheap nba jerseys
  • nfl jerseys wholesale
  • wholesale authentic nfl jerseys
  • http://www.yogamar.eu/wp-content/uploads/2015/11